Tuffare tag mot blufföretag

 

Per Geijer

Det är inte lätt att vara fakturabedragare i dag. Sedan årsskiftet har Skatteverket dragit och tumskruven rejält. Under det första halvåret har 70 företag kontrollerats. Just nu pågår ett tiotal revisioner, enligt nättidningen Upphandling24. Dessutom har Skatteverket inlett ett samarbete med Svensk Handel. 

 Information om misstänkta blufföretag kommer löpande lämnas vidare till myndighetens insats mot grov brottslighet.

– Vi vet att många blufföretag är som stora svarta hål utan ordentlig bokföring eller skatteredovisning. Att samarbeta med Skatteverket blir ytterligare ett sätt för oss att snabbt slå ut och försvåra för fakturaskojarna, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Genom att se till att rätt skatt betalas, påföra straffavgifter samt ibland anmäla för misstänkt skattefusk och bokföringsbrott bidrar Skatteverket till att minimera risken för fusk och brott, samtidigt som seriösa företag skyddas.

 – De som ägnar sig åt grov kriminalitet letar hela tiden nya marknader där det finas stora pengar att tjäna. Bluffakturor är sådant ett exempel, säger Stig Svensson, skatterevisor på Skatteverket till Upphandling 24.

Det är främst företagare, kommuner och föreningar som drabbas av bluffmakarna, men ibland också privatpersoner. Per Geijer uppger att det har blivit allt svårare för kriminella att riskfritt tjäna pengar på fakturabedrägerier.

 – De har länge fått härja ganska fritt utan att polisen och myndigheter har ingripit. Efter många års kamp mot fakturabedrägerierna börjar vi se att det går åt rätt håll.

Regeringen vill införa ett nytt brott mot systematiska fakturabedrägerier. Syftet är att det ska bli enklare att komma åt sådana bedrägerier och se till att den typen av brottslighet leder till strängare straff.

Systematiska fakturabedrägerier ska kunna ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år är ett av flera förslag.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26