Skatteverket granskar ”skumma betalningar”

 

Skumma betalningar som går mot Litauen ska nu granskas av Skatteverket. Det handlar om grov ekonomisk brottslighet inom främst bygg- och transportbranschen.

Dagens Industri beskriver ett raffinerat upplägg i en större artikel.

Det var i början av förra året som Skatteverket tog sikte på suspekta strömningar av pengar som gick till Estland från företag i Sverige.

Ett samarbete med myndigheter i Estland inleddes, varpå betalningsströmmarna flyttade till Lettland. Det handlar om företag främst inom bygg- och transportsektorn.

Pia Bergman på Skatteverket berättar för Dagens Industri hur ett typiskt upplägg kan se ut.

Företaget är verksamt i Sverige och har svenska kunder. Det har 15 anställda, och hävdar att personalen kommer från ett företag i Litauen.

– Vi kan konstatera att de anställda jobbar svart. Men sedan är frågan om de jobbar svart åt det svenska företaget eller åt det litauiska företaget, säger Pia Bergman till tidningen.

De svenska kunderna betalar för de utförda tjänsterna via en betalningsplattform och in på ett konto i Litauen. Därifrån förs pengarna till ett konto i Storbritannien, dit flera bankkort är kopplade. Korten kan sedan användas till exempelvis löneutbetalningar. På så vis undviker företaget att betala arbetsgivaravgifter och de anställda betalar ingen inkomstskatt.

Enligt Pia Bergman är det svenska medborgare som ligger bakom bolagen.

– Frågan är då om det är det litauiska företaget eller det svenska som förfogar över bankkortet. När vi tittar på detta är det i 99 fall av 100 den svenske killen som har styrt över hela processen och betalar arbetskraften. Att det ska finnas något litauiskt företag som har den här personalen – det är rent fejk.

– Ofta handlar det om multikriminella personer, som har varit inblandade i bedrägerier. Det här är inget Svenssonupplägg utan mer avancerat, säger Pia Bergman.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26