Bluffakturor för miljarder upptäckta

 

Ett nätverk av bedragare som tjänar miljarder på att skicka bluffakturor har avslöjats. Det handlar om falska fakturor till företag som vill skydda sina varumärken, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Bedragare bakom utskicken misstänks abonnera på uppgifter om vilka företag som mot en avgift ska förnya sina varumärkesskydd. Bedragarna skickar sedan falska fakturor just till dessa på 15 000- 20 000 kronor styck.

Tillvägagångssättet är förslaget men inte alltför komplicerat. Det häpnadsväckande är omfattningen.

Peter Forsman är expert på just den här hittills mycket dolda brottsligheten och sitter med i en samverkansgrupp med polisen:

– Det finns otroliga mörkersiffror. Det är hundratusentals som skickas månadsvis, både från Sverige men också från svenska företrädare från annat land. Då handlar det alltså på årsbasis om två och en halv miljard svenska kronor som just den här verksamheten omsätter. Det är dubbelt så mycket som Svensk Handel uppskattar att hela bluffaktureindustrin i Sverige omsätter per år.

Enligt internationella beräkningar betalas så mycket som mellan 30 och 40 procent av de falska fakturorna. Det genom fakturornas trovärdiga utseende och genom att de skickas ut vid rätt tillfälle. Bedragarna bakom bluffakturor jobbar mer internationellt. Och är mer svårupptäckta, enligt Sveriges Radio.

 

Kommunens pengar går till byggfifflare

 

Byggnadsarbetarens granskning av visar att mångmiljonbelopp hamnar i fickorna på rena bluffmakare. Svenska kommuner spenderade förra året drygt 30 miljarder kronor på byggtjänster. Det handlar om svek, bedrägeri och snabba cash, uppger tidningen.

I Botkyrka kommun ledde det till att fakturor värda 25 miljoner kronor kunde godkännas, trots tydliga tecken på att de var kraftigt saltade.

– Det var som en kran som stod och droppade, säger Magnus Andersson, samhällsbyggnadschef i kommunen till tidningen.

Ett annat exempel är när Söderledstunneln i centrala Stockholm renoverades 2011 och 2012. Drygt 27 miljoner kronor försvann på mindre än ett år. Men kommunens kontrollsystem reagerade inte alls.

– På stadens trafikkontor satt en projektledare och godkände uppblåsta eller helt falska fakturor, skriver Byggnadsarbetaren.

Tidningens granskning visar att Stockholms kommun och Botkyrka kommun är långt ifrån de enda som de senaste åren har missat fusk av den här typen.

Bara sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna tycker att de har tillräckligt utrymme för att kontinuerligt följa upp upphandlande verksamheter, enligt undersökning, som fackförbundet Vision presenterade förra året.

Läs mer om Byggnadsarbetarens avslöjande: http://www.byggnadsarbetaren.nu/2014/11/sa-blaser-byggskurkarna-kommunen/

 

Flera åtalas för bluffakturor

 

 

Två personer i Skåne misstänks ha sysslat med så kallade bluffakturor åtalas av ekobrottsmyndigheten för grova bokföringsbrott, grova skattebrott samt överträdelse av näringsförbud.

Det rapporterar bland annat tidningen Sydsvenskan. En 43-åring har trots gällande näringsförbud drivit fem olika bolag. Det är mångmiljonbelopp som enligt åklagaren har passerat genom företagen utan att bokföras. Åklagaren vid andra ekobrottskammaren yrkar på ytterligare nio års näringsförbud. Åklagaren kräver också tre års näringsförbud för 54-årig kompanjon. Ytterligare personer som har varit delaktiga i affärerna har redan dömts för sin inblandning.

Sydsvenskan poängterar också att bolagen, som männen drivit genom bulvaner, i det här fallet så kallade målvakter, har satts i konkurs. Den huvudsakliga verksamheten har varit bluffakturor. Anställda har ringt till företag och lurat dem att betala för tjänster eller produkter som aldrig levereras.

Vidare uppges det att de båda åtalade har ingått i en grupp människor som har bollat företag och fakturor på stora belopp mellan sig medan de emellanåt har levt på lönebidrag.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26