Tillslag i internationell momshärva

 

 

Ekobrottsmyndigheten har — i samarbete med ett flertal länder i Europa — slagit till mot ett kriminellt nätverk som tros ha svindlat till sig cirka 2,8 miljarder kronor i skatteintäkter.

Mer än 49 husrannsakningar och 27 vittnesförhör samt förhör med misstänkta har genomförts i sammanlagt 15 olika europeiska länder, däribland Sverige.

– Det handlar främst om momsbedrägerier rörande handel med elektronik mellan olika EU-länder. Att man antingen inte betalat in sin moms och/eller att man "momsar in" varor för att få tillbaka moms utan att staten får in de momspengar den ska ha, säger Carl Asterius, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten till Aftonbladet.

– Upplägget är en enda enorm röra och det är ju det som är själva poängen, för att göra det svårt som möjligt för myndigheterna att se i vilket land eller i vilket bolag momsen ska deklareras.

– Husrannsakningar genomfördes på några adresser i Stockholmsområdet och några personer hämtades in till förhör. Detta resulterade i mycket stor mängd information av olika slag som vi nu skall analysera för vidare överväganden hur vi går vidare.

Det samordnade tillslaget, som kallas Operation Vertigo 3, är en del av en storskalig utredning om organiserade momsbedrägerier.

Bild: Eurojust

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26