Razzia mot Uppsalarevisor i ekobrottshärva

 

En varnad revisor och en 67-åring med 700 000 i skatteskulder figurerar i en ekohärva i Uppsala. 15 miljoner kronor har tagits ut kontant och Skatteverket misstänker svart arbetskraft.

Det skriver UNT.se. Tidningen berättar att under de senaste åren har en 67-årig Uppsalabo dykt upp i en rad utredningar om osanna fakturor för totalt minst 38 miljoner kronor. 67-åringen betecknas av Skatteverket som en så kallad målvakt. Han har 700 000 kronor i skulder till staten och försattes i personlig konkurs i oktober.

Enligt Skatteverket har de osanna fakturorna framställts i bolag där 67-åringen ingått. Fakturorna ska sedan ha använts av företag i en mängd branscher för att möjliggöra utbetalningar av svarta löner. Bland företagen finns åkerier, krogar, städfirmor och byggföretag.

67-åringen har bland annat drivit Uppsalaföretaget Labaro AB som fått in 15 miljoner kronor på sitt konto. Omedelbart i samband med inbetalningarna har pengarna tagits ut kontant eller förts över till andra konton där de tagits ut i kontanter.

Att pengar hanteras på det här sättet är "ett kännetecken på en oseriös verksamhet", skriver Skatteverket i en inlaga.

Enligt 67-åringen är syftet med Labaro AB att hjälpa andra företag med fakturering och belåning. Hans uppgift har varit att hantera pengarna i Labaro vilket gett honom provisioner på ett par procent. Bolaget använder fakturan.nu, ett internetbaserat program för fakturering. Syftet med fakturan.nu är att personer som inte kan få egen F-skatt ska ha möjlighet att ändå utföra arbete åt företag.

67-åringen har uppgett att Labaros redovisning sköts av en revisor i Uppsala. Revisorn har under åren blivit varnad av Revisorsnämnden i tre andra ärenden.

Skatteverket har bett revisorn att lämna ifrån sig bokföringen men han har då bara skickat in ett bankkontoutdrag och uppgett att det utgör alla räkenskaper, enligt UNT.

Skatteverket har då vänt sig till förvaltningsrätten och begärt att få göra razzia mot Labaro AB i syfte att beslagta bokföringen. Förvaltningsrätten har nyligen sagt ja till ett tillslag riktat mot bland annat revisorns lokaler i centrala Uppsala.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26