”Smart” skatteupplägg – två åtalas för grovt skattebrott

 

Två män har åtalats för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. De två ska ha ägnat sig åt omfattande momsfiffel genom EU-handel med motorcyklar, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Åtalet är väckt i Borås tingsrätt.

Männen ska ha köpt in motorfordon från handlare i Europa och sålt dem vidare via nätbutik i Sverige. Brottsupplägget går ut på att fordonen säljs mellan olika företag och för att undanhålla momsen från staten, uppger Ekobrottsmyndigheten.   

I upplägget har skenfakturor, estniska bolag och bulvaner använts. Bulvaner används i ekobrottssammanhang för att dölja de personer som egentligen står bakom ett företag.

Kunderna i Sverige har betalat moms - pengar som misstänks ha förts ut ur landet istället för att tillfalla staten. Genom skattefusket har företaget kunnat sälja under marknadspris vilket snedvridit konkurrensen i förhållande till seriösa fordonshandlare, enligt åklagaren.

– Den här sortens brott är svårutredda men med god samverkan mellan Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten så har vi i utredningen kunnat kartlägga nätet av bolag och konton, samt spåra de vi påstår ligger bakom brottsligheten, säger Daniel Larson, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Den ena mannen ska enligt åklagaren även försökt få ut miljöbilspremier för bilar som aldrig funnits. Försöket avslöjades när en tjänsteman på Transportstyrelsen uppmärksammade detaljer som inte stämde i de intyg som hade skickats in.

– Hade bedrägerierna lyckats hade Transportstyrelsen betalat ut en miljon kronor i premier. Det är särskilt allvarligt med bedrägerier mot statliga subventioner som ska främja samhällsnyttiga ändamål, säger Daniel Larson.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26