Bluffakturor för miljarder upptäckta

 

Ett nätverk av bedragare som tjänar miljarder på att skicka bluffakturor har avslöjats. Det handlar om falska fakturor till företag som vill skydda sina varumärken, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Bedragare bakom utskicken misstänks abonnera på uppgifter om vilka företag som mot en avgift ska förnya sina varumärkesskydd. Bedragarna skickar sedan falska fakturor just till dessa på 15 000- 20 000 kronor styck.

Tillvägagångssättet är förslaget men inte alltför komplicerat. Det häpnadsväckande är omfattningen.

Peter Forsman är expert på just den här hittills mycket dolda brottsligheten och sitter med i en samverkansgrupp med polisen:

– Det finns otroliga mörkersiffror. Det är hundratusentals som skickas månadsvis, både från Sverige men också från svenska företrädare från annat land. Då handlar det alltså på årsbasis om två och en halv miljard svenska kronor som just den här verksamheten omsätter. Det är dubbelt så mycket som Svensk Handel uppskattar att hela bluffaktureindustrin i Sverige omsätter per år.

Enligt internationella beräkningar betalas så mycket som mellan 30 och 40 procent av de falska fakturorna. Det genom fakturornas trovärdiga utseende och genom att de skickas ut vid rätt tillfälle. Bedragarna bakom bluffakturor jobbar mer internationellt. Och är mer svårupptäckta, enligt Sveriges Radio.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26