Kommunens pengar går till byggfifflare

 

Byggnadsarbetarens granskning av visar att mångmiljonbelopp hamnar i fickorna på rena bluffmakare. Svenska kommuner spenderade förra året drygt 30 miljarder kronor på byggtjänster. Det handlar om svek, bedrägeri och snabba cash, uppger tidningen.

I Botkyrka kommun ledde det till att fakturor värda 25 miljoner kronor kunde godkännas, trots tydliga tecken på att de var kraftigt saltade.

– Det var som en kran som stod och droppade, säger Magnus Andersson, samhällsbyggnadschef i kommunen till tidningen.

Ett annat exempel är när Söderledstunneln i centrala Stockholm renoverades 2011 och 2012. Drygt 27 miljoner kronor försvann på mindre än ett år. Men kommunens kontrollsystem reagerade inte alls.

– På stadens trafikkontor satt en projektledare och godkände uppblåsta eller helt falska fakturor, skriver Byggnadsarbetaren.

Tidningens granskning visar att Stockholms kommun och Botkyrka kommun är långt ifrån de enda som de senaste åren har missat fusk av den här typen.

Bara sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna tycker att de har tillräckligt utrymme för att kontinuerligt följa upp upphandlande verksamheter, enligt undersökning, som fackförbundet Vision presenterade förra året.

Läs mer om Byggnadsarbetarens avslöjande: http://www.byggnadsarbetaren.nu/2014/11/sa-blaser-byggskurkarna-kommunen/

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26