Tillslag mot illegal tobaksfabrik

Ekobrottsmyndigheten har avslöjat en illegal tobaksfabrik som omsatt miljonbelopp. Asylsökande tros ha arbetat i fabriken. Ärendet har kopplingar till Göteborg, Uddevalla och Linköping.

Tillslaget har skett i samverkan med polisen, tullverket och Skatteverket.

– Det här rör sig om en organiserad produktion och försäljning av i vart fall åtta ton punktskattepliktig röktobak utan att tobaksskatt eller moms redovisats. Den punktskatt som skulle ha redovisats uppgår till 1,8 miljoner kronor per ton. I brottsupplägget har man efter produktion gått vidare via ett omfattande nät av distributionskanaler, berättar kammaråklagare Anders Berndtsson-Sandell.

Tillslaget gäller ett 20-tal tobakshandlare, ett par grossister samt mot fabriken där tobaken tillverkats. Fem personer sitter anhållna i nuläget. Nio personer är misstänkta. Förutom de två huvudmännen har två asylsökande anhållits som tros ha arbetat i fabriken med tobakstillverkningen.

Vidare uppges i ett pressmeddelande att huvudmännen såväl som de som arbetat fabriken misstänks samtliga för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Återförsäljare och grossister misstänks samtliga för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

tillslag tobak 1

Bilden har ingen koppling till det aktuella tillslaget.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26