Bedrägerihärva misstänks finansiera terror

 

Personer kopplade till våldsbejakande islamism lurar till sig miljoner från svenska staten i en internationell härva av momsbedrägerier.

Bakom avslöjandet står Sveriges Radio i ett samarbete medDanmarks Radiooch Jyllands-Posten.

Enligt Sveriges Radio handlar det om flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, en tidigare misstänkt för terrorbrott, och personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare.

Vidare påvisar avslöjandet att personerna momshärvan under fyra års tid lyckats lura Sverige på minst 90 miljoner i skatt och den danska staten på närmare 30 miljoner svenska kronor.

I Sverige har det framförallt handlat om företag som säljer mobiltelefoner. Genom en kedja av transaktioner lurar de staten på momsen.

Samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer i upprepade bedrägerier som kan kopplas ihop.

Hur mycket av pengarnasom kan ha gått till just terror är inte klarlagt. Men både i Sverige och i Danmark pekar myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, ut olika delar av bedrägerierna som misstänkt terrorfinansiering.

Också i Danmarkbeskrivs de som styr verksamheten som misstänkta terrorfinansiärer och framträdande extremister. En av de inblandade, som nu är död, sattes också upp på USA:s sanktionslista på grund av sina terrorkopplingar.

Trots att flera personer som är inblandade i härvan i dag har dömts för ekobrott, så kan momsbedrägerierna ofta fortsätta. Till exempel kan samma bulvaner återkomma under flera år.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26