Handfasta råd hur du undviker du att bli lurad

Investeringsbedrägerier drabbar både godtrogna och pengakära personer inom alla samhällsskikten. Finansinspektionen går nu ut med information om hur man ska undvika att bli lurad. Detta enligt nedanstående.

Personer som ägnar sig åt investeringsbedrägerier gör allt för att ge intrycket av att vara seriösa. De hänvisar till allt från falska webbplatser till påhittade börser för att vilseleda. Att upptäcka ett bedrägeri är svårt, men om du ser till att ha ett kritiskt förhållningssätt och följer våra råd kan du undvika de värsta fällorna.

Försäljarna är ofta pålästa, uthålliga och väldigt påstridiga. Det förekommer att före detta anställda från finansbranschen - med lång erfarenhet från finansmarknaden – är delaktiga. Det är personer som vet hur man övertygar kunder att investera.

Tyvärr kan det som till en början låter fantastiskt i själva verket vara ett bedrägeri som slutar med att du förlorar allt du investerat. Det kan handla om flera hundra tusen kronor. Att vara med om någonting sådant är en smärtsam erfarenhet som kan leda till stor förtvivlan och skam för den som har drabbats.

Att upptäcka ett bedrägeri är svårt men det finns varningssignaler. Om du är uppmärksam på dem kan du slippa de vanligaste fallgroparna:

· Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det nog så. Tänk efter och fråga dig själv varför just du har blivit kontaktad med ett sådant bra erbjudande.

· Seriösa företag erbjuder sällan finansiella investeringar över telefon, särskilt inte på kvällar. Var skeptisk mot försäljare som ringer kvällstid och försöker sälja investeringar. Be att få se allt skriftligt!

· Se till att du förstår vad du investerar i. Finansmarknaden är komplex och består av många komplicerade produkter. Avstå från att investera om du inte begriper vad det handlar om.

· Kontrollera att företaget har tillstånd för sin verksamhet och att det inte finns med på FI:s varningslista. För de flesta finansiella verksamheter krävs tillstånd från FI. Har företaget som kontaktar dig inget tillstånd ska du inte heller göra affärer med det.

· Misstänker du att något inte står rätt till så kontakta FI och gör en polisanmälan. Låt oss få veta vad som har hänt. Då kan vi hjälpa genom att varna andra.

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26