Ledande friskola bluffmisstänkt

 

 

Skolinspektionen har slagit ner på Friskolekoncernen Thorengruppen, som misstänkts ha lämnat in falska uppgifter. Bland annat hävdar Thorengruppen att de intervjuat 46 000 personer.


"De uppgifter som de har inkommit med är inte trovärdiga. Det gäller framför allt deras elevprognoser och tillgången på praktikplatser till deras yrkesutbildningar. I en del fall har det också saknats skollokaler", säger Andreas Spång, chef på Skolinspektionens tillståndsprövning till Dagens Nyheter.

Företaget ansökte i år om att få öppna tio nya gymnasieskolor och 18 grundskolor. Man har också ansökt om att få utvidga verksamheten på 16 skolor.

Dagens Nyheter har nu avslöjat att Skolinspektionen sagt nej till all företagets ansökningar.

För att få öppna nya skolor måste ett företag bevisa att det finns tillräckligt många barn i närheten som kan bli elever på skolan. Thorengruppen påstår att man varit i  kontakt med 65 425 personer och intervjuat drygt 46 000 av dem. Vilket Skolinspektionen inte tror på, enligt Dagens Nyheter.

Tidningen skriver också att friskolekoncernen har haft problem med Skolinspektionen förut. Förra året avslogs flera ansökningar om att öppna nya yrkesgymnasieskolor med arbetsplatsförlagt lärande (APL) eftersom de inte kunde bevisa att de hade praktikplatser.

"Vi såg nästan exakt samma sak i  år. De har lämnat in en lista på före­tag som ska vara villiga att ta emot elever. Vi har gjort 17 stickprov och i 15 av de fallen har arbetsgivarna sagt att de inte varit i kontakt med Thorengruppen eller att de inte har några APL-platser", säger Andreas Spång.

 I ett pressmeddelande försvarar sig nu Thorengruppens ägare och grundare Raja Thorén:

"Det ligger i vårt eget intresse att få fram korrekta underlag, och alla de etableringar vi hittills genomfört har alltid överträffat prognoserna. Vi är en seriöst arbetande och stabil friskolekoncern. Skolinspektionens kritik i media är därför häpnadsväckande och vi försöker förstå vilka motiv som kan ligga bakom. Vi fördömer helt deras process att offentliggöra sina beslut i media innan de delges sökanden. Nu måste vi invänta att få Skolinspektionens beslut och få en chans att ta ställning till deras kritik", säger Raja Thorén, ägare och grundare.

Foto: SVT

 

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26