"Målvakt" i värmländsk båtbussupphandling

Överordnad kategori: Nyheter Kategori: Målvakter Skriven av Granska Norden AB

 

Nu är det klart. Härvan kring Tärnaline, det rederi som drev båtbussarna i Karlstad, har nu lett till ett första åtal. Det är en 62-årig man som åtalas för att ha brutit mot ett utdömt näringsförbud genom att i praktiken ha varit den som drivit både Tärnaline och dess dotterföretag Solline.

Det skriver tidningen NWT i sin nätupplaga. Allt handlar om att Karlstads kommun inför sommaren 2011 gjorde en upphandling av den båtbusstrafik som fram till dess körts på prov. Upphandlingen vanns av rederiet Tärnaline i Dalsland. Tillsammans med dotterbolaget Solline drev trafiken i två år innan de båda bolagen försattes i konkurs.

I samband med konkursen uppkom misstankar om grov brottslighet. Miljonbelopp hade försvunnit ur företagen. Dessutom framkom det i en polisutredning att de personer som formellt satt i Tärnalines ledning bara var "målvakter. Enligt NWT leddes företaget i själva verket av en 62-årig man från Dalsland som dömts till näringsförbud i tre år efter att ha drivet ett annat företag i konkurs.

I förra veckan bestämde sig kammaråklagare Catharina Linné vid Ekobrottsmyndigheten för att väcka åtal.

– Jag hävdar att det är den här mannen som har drivit både Tärnaline, Solline och ett tredje företag trots att han var dömd till näringsförbud, säger Catharina Linné till NWT. Jag yrkar att näringsförbudet ska förlängas med ytterligare fem år.

Foto: Tärnaline