Flyttföretagen ICM Kungsholms och NFB Transport misstänks för att ha tagit ut överpriser för flyttjänster. Kronofogden och Stockholms stad hävdar att de överdebiterats med flera miljoner kronor.

Det avslöjade Dagens Nyheter i helgens upplaga.

En korrespondens mellan Kronofogden och NFB, visar att myndigheten gjort stickprov på fakturor. Myndigheten hävdar att NFB i strid med avtalet tar ut överpriser för flyttkartonger, tippning av beslagtagna tillgångar samt att flyttbolaget ska ha slängt värdefullt gods.

Interna dokument som Dagens Nyheter har tagit del av visar att förlusterna är uppe i sexsiffriga belopp. Bara under en kortare tid ska den påstådda överdebiteringen ha kostat Stockholms stad och Kronofogden minst 7,7 miljoner kronor.

Dessutom ges flera exempel på illojalt beteende och utan att specificera skriver Kronofogdens högsta ledning att myndighetens medarbetare ”upplevt att de bemötts på ett aggressivt sätt” av NFB.

Flera kommuner och kommunala bolag har hamnat i domstol för att de valt bort ICM Kungsholms eller NFB Transport. Andra offentliga inköpare, som undvikit att gå till domstol, har i stället hamnat i segdragna tvister om ”saltade räkningar” och uteblivna rabatter.

I fjol gav Upphandlingsbolaget i Göteborg ICM en varning för uppblåsta fakturor för bland annat magasinering.

Dessutom utreder nu Konkurrensverket både ICM och NFB för anbudsfusk.

Foto: NFB

 

Adress
Granska Norden AB
Box 42038
126 12 Stockholm

Besöksadress
Granska Norden AB
Månskärsvägen 10 A
141 75 Kungens Kurva

E-post & Telefon
E-post: info@granska.nu
E-post 2: sven@granska.nu
Telefon: 070-657 23 26